Doar românii și cu cetățenie italiană ar urma fie impozitați în Italia pentru imobilele deținute

Doar românii și cu cetățenie italiană ar urma fie impozitați în Italia pentru imobilele deținute
Doar românii care au și cetățenie italiană ar urma să fie impozitați în Italia pentru imobilele deținute, conform unui comunicat al președintelui Comisiei pentru românii din străinătate a Camerei, William Brînză, care s-a întâlnit, joi, cu ambasadorul italian la București.
Publicat: 13/09/2012, 18:58
Actualizat: 27/03/2019, 18:44

Doar românii care au și cetățenie italiană ar urma să fie impozitați în Italia pentru imobilele deținute, conform unui comunicat al președintelui Comisiei pentru românii din străinătate a Camerei, William Brînză, care s-a întâlnit, joi, cu ambasadorul italian la București.

Dacă autoritățile din România l-au informat pe deputat în scris (Ministerul Finanțelor Publice prin secretarul de stat Liviu Voinea, nr înregistrare interpelare 440964, iar MAE a răspuns în data de 13.07.2012 prin ministrul Andrei Marga) că se fac demersurile necesare pentru evitarea dublei impozitări, iar Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală din cadrul Comisiei Europene examinează legislația italiană sub aspectul compatibilității cu reglementările europene, ambasadorul Italiei la București, Mario Cospito, l-a asigurat pe deputatul de diaspora că cetățenii români rezidenți în Italia nu sunt afectați de legea guvernului Monti. Excepție fac cei care au și cetățenia italiană și care trebuie să se supună legilor statului italian, se arată în comunicatul remis agenției MEDIAFAX.

Românii din Italia au primit notificări de la Fiscul italian prin care li se cere să achite o diferență de impozit pentru imobilele pe care le dețin în România, Guvernul de la București așteptând clarificări și din partea CE prin care să se lămurească dacă este încălcată convenția dublei impuneri.

Notificarea a fost transmisă românilor rezidenți în Italia în baza unui Decret-Lege emis anul trecut de către Guvernul de la Roma, denumit „Dispoziții urgente pentru creștere, echitate și consolidarea conturilor publice” și care introduce un impozit pe valoarea imobilelor din străinătate perceput tuturor proprietarilor rezidenți în Italia. Legea îi afectează și pe cetățenii străini, implicit pe românii rezidenți în Italia care trebuie astfel să plătească statului italian o diferență de impozit pentru locuința din România.

În Italia trăiesc aproximativ un milion de români.

Impozitul perceput de autoritățile italiene este de 0,76% din prețul cu care aceștia au cumpărat locuința din România, cotă din care este scăzut impozitul plătit deja statului român pentru acel imobil. În cazul în care actul de proprietate nu prezintă prețul de cumpărare, pentru stabilirea impozitului este luată în calcul valoarea de piață a imobilului.

În România, pentru persoanele fizice se aplică o cotă de 0,1% la valoarea impozabilă, calculată în funcție de calitatea materialelor de construcție, utilități și zona în care este amplasat imobilul.

În aceste condiții, calculele arată că românii rezidenți în Italia ar trebui să plătească în această țară un impozit mai mare decât cel datorat în România, chiar dacă va fi acordată o deducere aferentă impozitului plătit în România.

„Sunt așteptate clarificări din partea autorităților italiene pentru a se stabili dacă acest nou regim fiscal nu încalcă prevederile convenției încheiate de cele două țări privind evitarea dublei impuneri. Este însă posibil ca din analiză să rezulte că aceste prevederi nu sunt încălcate, deoarece convenția nu acoperă sfera autorităților locale, iar acest impozit ar putea fi tratat drept unul perceput de autoritatea locală. Și Fiscul român ar trebui să aplice un astfel de impozit, dar nu dispune de informațiile necesare”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Guvernul de la București.

Guvernul a inițiat demersuri și pe lângă Comisia Europeană și așteaptă în prezent ca oficialii UE să stabilească dacă noul regim fiscal din Italia este compatibil cu reglementările europene. Din răspunsurile comunicate până în prezent de către autoritățile italiene rezultă că acestea apreciază că noua lege nu contravine convenției de evitare a dublei impuneri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Rămâi fără certificat de înmatriculare. Toți șoferii sunt verificați. Nu scapă nimeni
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce se întâmplă dacă zbori deasupra unui cutremur?
×